De effectiviteit van chiropraxie bij nek- en rugpijn is wetenschappelijk bewezen

Een gewrichtsmanipulatie heeft een bewezen effect op de beweeglijkheid van het gewricht en de spierspanning rond het gewricht.

De behandeling door de chiropractor is veilig

Mogelijke bijwerkingen en/of complicaties worden-net zoals in de andere taken van de gezondheidzorg- nauwlettend geregistreerd en opgevolgd. Een bezoek aan de chiropractor behoort in de statistieken tot de veiligste behandelingen.

Chiropractors hebben een universitaire opleiding genoten

De opleiding chiropraxie, waar ook ter wereld, is een gestandaardiseerde, geaccrediteerde, voltijdsenstudie van minstens vijf jaar op universitair niveau.

De opleiding vertoont grote gelijkenissennmet de opleiding geneeskunde. Daarnast genieten studenten een specifieke, klinische opleiding tot chiropractor.

Na de masteropleiding volgt nog een deeltijdse beroepsopleiding van één jaar.

Chiropraxie maakt in heel wat Europese landen deel uit van de gezondheidszorg

De chiropractor behoort er binnen zijn werkterreinnvan rug- en nekklachten tot eerstelijnszorg (net zoals de tandarts wordt geconsulteerd voor de diagnose, behandeling en preventie van tandproblemen).

De Belgische Vereniging van Chiropractors ijvert ervoor om di took in België te realiseren.

Het krakend geluid tijdens de behandeling wordt veroorzaakt door het vrijkomen van een gas

Wanneer een chiropractor een patient behandelt door middle van manipulatie, dan komt er in het gewricht een gas vrij, wat een ploppend geluid veroorzaakt (cavitatie). In de volksmond wordt dit geluid geassocieerd met ‘kraken’, waardoor men verkeerdelijk denkt dat er botten over elkaar ‘geschuurd’ worden. Wat men hoort, is dus niet meer dan het vrijkomen van een gas (stikstof).

De grad van patiëntentevredenheid bij behandeling door een chiropractor ligt in België op 90%

Dat is een van de bevindingen van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE).

Chiropraxie wordt door de ziekenfondsen en private verzekeraars gedeeltelijk terugbetaald

In België wordt chiropraxie gedeeltelijk terugbetaald door de ziekenfondsen en private verzekeraars.Hiervoor is geen voorschrift vereist. Contacteer uw ziekenfonds op chiropractor voor verdere inlichtingen.